Phoenix Fataneh Nik-Khakian gör en dokumentärfilm om Suzanne Osten!
Suzanne Osten skriver i en av sina tidigare böcker, Mina meningar, ”Det som tydligt präglar det jag skrivit mest om – barn och den kreativa processen – är min egen uppväxt. Den var fylld av maktlöshet och kaos. Konsten blev räddningen.”
Som filmare, kulturvetare och drama-, teater- och medielärare har jag gång på gång överraskats och blivit allt mer fascinerad och intresserad av Suzanne Ostens konstnärskap. Under ett seminarium beskrev Tiina Rosenberg Suzanne Osten som ”det andra könets Ingmar Bergman”. Jag har länge velat göra en film om Suzanne Osten. Hösten 2014 påbörjade jag min film om henne, under den mest idealiska perioden, då Suzanne Osten själv hade inlett arbetet med en film baserad på sin barndom. Ett gyllene tillfälle att följa Suzanne Osten och närma sig henne både som konstnären och personen Suzanne Osten. Jag började min resa med kameran i sällskap för att fånga Suzanne Ostens konstnärskap, person och persona. Suzanne Osten i tre dimensioner!? Jag har följt och filmat Suzanne i olika sammanhang både i Sverige och utomlands; från pre-produktion, produktion och post-produktion av hennes nya film Flickan Mamman och Demonerna till hennes resor bl.a. till Italien och Kina.
Suzanne Ostens nya film Flickan Mamman och Demonerna är baserad på hennes bok: Flickan, Mamman och Soporna från 1998. Boken blev en pjäs, en omtalad teaterföreställning, först på Unga Klara och sedan som turnerande föreställning runt om i världen under tio år: Johannesburg, New York, London, Montreal och Berlin … Se gärna presentationen av Suzanne Ostens nya film. Jag har filmat och lagt ut den på min blogg. Klicka länken nedan och scrolla fram till Baker Karim som inleder presentationen följd av Suzanne Osten och Erik Uddenberg.
Suzanne Ostens komplicerade relation till en psykotisk mamma och en frånvarande pappa har präglat henne både som person och konstnär. Med tanke på Suzanne Ostens mors psykos och upplevelse av ”demoner”, som tvingade henne att ”slavarbeta”, har jag gett min dokumentärfilm namnet Daimonion.
Daimonion: Lägre gudomligheter och andar, liknande grekernas demoner, förekommer med olika betydelser i all folktro. Sokrates ”daimonion” uppenbarade sig som en röst som varnade honom för det han inte borde göra. Demoner är enligt bland annat den judisk-kristna teologin fallna änglar som Satan drog med sig i syndafallet.
Phoenix Fataneh Nik-Khakian
Regissör