Presskonferens med Francis Ford Coppola


img_5975

Coppola tar mot pressen

Nu är Han här, Francis Ford Coppola, i Stockholm! Och igår, torsdag den 10 november, mötte han publiken Face2Face och tog mot Stockholms Lifetime Achievement Award.

Men först, på öppningsdagen av Stockholms Internationella Filmfestival den 9 november, möter Coppola en skara utvalda journalister på en presskonferens och svarar på journalisternas frågor. Mikrofoner, kameror och blickar riktade mot dörren i väntan på Mr Coppolas entré. Så även min. Situationen liknar den då Akademins ständiga sekreterare väntas komma ut genom den berömda dörren. Presschefen hinner inte riktigt meddela det då Coppola plötsligt uppenbarar sig i dörröppningen med en vänligt leende: Good Morning Everyone! Svaret Good Morning drunknar nästan i kamerablixtar och klickar. Att vara i samma rum som filmens Gudfader himself är en extraordinär upplevelse.

Och vad Coppola tycker om den snötäckta Stockholm och om Donald Trumps presidentvalsseger blir förstås förstå frågor som Coppola får svara på. Snön är han van vid och det påminde honom om New York. Men när det gäller Trump så är han lite försiktig med sitt uttalande och försöker se ”katastrofen från den ljusa sidan”.

Coppola är inte annars återhållsam när han svarar på journalisternas frågor. Och han berättar gärna om saker som det inte direkt kommer någon fråga på, som till exempel hans studier, arbete och kärlek till teatern och sin barndom och sitt släktskap med August Strindberg.

Coppola besöker Sverige för första gången och med det uppfylls Git Scheynius’, filmfestivalchefen, önskan att få filmens gudfader till Sverige och filmfestivalen efter hela 27 års väntande.

Den extraordinära upplevelsen toppades när Coppola själv gav mig möjlighet att ställa en fråga. Vilken fråga ställer man till en regissör som Coppola? Kvällen innan hade jag tänkt en stund på vilken fråga skulle jag vilja få svar på. Jag kom ganska snabbt fram till en enkel fråga som kan vara allt annat än enkelt att svara på: Vad är ditt drömfilmprojekt och varför?

Se hela presskonferensen med Coppolas och hans svar på min och andras fråga här nedan.