Mr. Turner


Timothy Spall stars as J.M.W Turner.

Timothy Spall stars as J.M.W Turner.

Mr. Turner rate-arate-arate-arate-a

Regi: Mike Leigh
Manus: Mike Leigh
I rollerna: Timothy Spall, Paul Jesson, Dorothy Atkinson, Marion Bailery, Ruth Sheen m.fl.
Längd: 149 min

 

Solen är Gud lär Joseph Mallord William Turner (1775-1851) en av Englands största målare ha sagt. Mike Leigh, en av Britanniens största filmskapare, tecknar de sista 25 åren av ”soldyrkarens” liv med sin skickliga, stadiga och lekfulla filmpensel. På paletten står många starka färger till buds, vilket krävs för att framställa Mr. Turners ”landskap”. Mike Leigh använder precis samma blandning som Mr. Turner himself: solen, månen, vinden, dimman och vattnet på bioduken. Och bakom magiska prismat där blandningen smälter samman står Mike Leighs ständige filmfotograf Dick Pope.

Redan från första scenen badas publiken i Turnerska sol och landskap: två kvinnor promenerar längs en holländsk flod mot kameran, när de passerar kameran börjar även kameran promenera tills självaste Mr. Turner uppenbarar sig i silhuett. Hela filmen är full med hisnande vyer, med eller utan Mr. Turner i bild.

Timothy Spalls Mr. Turner är en vresig, grymtande, egensinnig, självsäker och mäktig man som tar den som han behöver, gör det som han behagar. En pappas gulliga pojk tillika kvinnobelägrare. Mr. Turner är en sympatisk och osympatisk man på samma gång. En upphöjd och fruktad ledamot av Royal Academy of Arts (Kungliga Konstakademin) fastän hans måleri ogillas av drottning Victoria.

Mike Leighs kommentar om Mr. Turner: När Topsy-Turvy hade premiär vid millennieskiftet skrev jag att det var ”en film om oss, som kämpar och sliter för att få andra att skratta”. Nu har jag återigen riktat kameran mot oss: vi som försöker vara konstnärer och som brottas med alla de krav vårt yrkesval medför. Det är en sak att få folk att skratta, även om det kan vara svårt. Men att lyckas beröra dem så att de upplever det djupa, det sublima, det andliga, det episkt sköna och de skrämmande som livet här på jorden innebär – det är något helt annat. Och inte många av oss lyckas hur mycket vi än försöker. … Mr. Turner handlar om motsättningarna och kontrasterna mellan den dödliga människan och den eviga konsten, mellan känsligheten och styrkan. Filmen är också ett försök att åskådliggöra de dramatiska förändringarna i världen under de sista tjugofem åren av hans liv.

När Mr. Turner sjunger Remember me but forget my fate, Henry Purcells berömda verk When I am laid in Earth påminns man om den dubbelhet och motsättningar som Mike Leigh talar om i sin kommentar. Förlåter man konstnären hans världsliga brister för hans odödliga verk? Inte kanske av de berörda i hans samtid men av eftervärlden. Då är det bara de odödliga verken som är kvar. Timothy Spall vann priset för bästa manliga skådespelare vid Cannes filmfestival 2014. Ännu ett odödligt verk.