Girlhood


18_girlhood_vic_lady_defense_1

Girlhood  rate-arate-arate-arate-a

Regi: Céline Sciamma
Manus: Céline Sciamma
I rollerna: Karidja Touré, Assa Sylla, Lindsay Karamoh, Mariétou Touré m.fl.
Längd: 112

Den omtalade filmen Girlhood är Céline Sciammas tredje långfilm som filmregissör. Sciamma fokuserar en än gång på unga kvinnors situation och identitetsutforskning. Den här gången är huvudpersonen en svarta unga tjejer från en förortsmiljö. Filmen har blivit känd framför allt för två saker: för att alla bärande rollerna spelas enbart av svarta tjejer men också för att tjejerna dansar till en av Rihannas låtar.

Mariame har det kämpigt både i hemmet och i skolan. När hon bjuds in att vara med ett tjejgäng ändras hela hennes tillvaro. Den tysta och lydiga Mariame förvandlas till den utagerande, vågade och ”fria” tjejen Vic. Men passar den nya livsstilen henne? Är hon fri på riktigt?

I början av filmen ber Marieme en SYO konsulent eller någon liknande att få gå i ett vanligt gymnasium. Men ”SYO:n” säger nej. Mariame ber flera gånger om det men får höra att hennes betyg inte är tillräckligt och hon kan få börja på ett yrkesgymnasium. Mariame säg att det inte är hennes fel. ”SYO:n” säger om det inte är ditt fel, vems fel är det då, kanske mitt fel? När Mariam går därifrån så träffar hon tjejgänget: Lady, Adiatou och Fily.

Vems fel är det egentligen? Mariames? Skolans? Vad spelar det sociala arvet och olika utsattheter för roll? Är det ett personligt fel eller ett kollektivt? Eller…

Filmen har premiär på Stockholms filmfestival ikväll men den kommer att ha ny premiär efter filmfestivalen den 28 november.