Tre iranska filmer på en och samma dag


 

today_2014[1]  melbourne_0[1]  im_not_angry[1]

Today                                                        Melbourne                                                                      I’m not angry

Fantastisk filmlördag!

Vilken fantastisk filmlördag! Jag såg tre fantastiska filmer från Iran: Today av Reza Mirkarimi, I’m not angry av Reza Dormishian och Melbourne av Nima Javidi. Efteråt intervjuade jag filmaren Nahid Persson Sarvestani som också såg alla tre filmerna. Jag intervjuade också två personer, Emelie och Bosse som bara hade sett Melbourne. Jag fotograferade både Niahid och Emelie och Bosse. Intervjuerna finns för lyssning under intervjupersonernas respektive foto här nedan.

Mer om filmerna snart. Men för nuet betygsätter jag filmerna, och här nedan lite kort om filmerna från Stockholms filmfestival.

Today  rate-arate-arate-arate-a

Regi: Reza Mirkarimi
Manus: Reza Mirkarimi
Irollerna: Pariz Parrastui, Soheila Golestani, Shabnam Moghadami m.fl.
Längd: 87

”Taxichauffören Youness i Tehran kommer av en händelse i kontakt med den unga gravida kvinnan Sedigheh som en dag efter nattskiftet sitter i hans taxi. Utan att yttra särskilt många ord skjutsar han in henne till sjukhuset och – i brist på familjemedlemmar som kan se efter henne – följer han henne till akuten. En berättelse om empati och ett avgörande möte för både Youness och Sedigheh.”

I’m not angry  rate-arate-arate-arate-a

Regi: Reza Dormishian
Manus:Reza Dormishian
Irollerna: Baran Kosari, Navid Mohammadzadeh,Reza behbodi, Misagh Zare m.fl.
Längd: 105

”Navid har kastats ut från universitetet i Teheran på grund av sina politiska åsikter, och hans brist på pengar håller på att kosta honom hans flickvän. Gränsande galenskap växer Navids ilska över ett samhälle som motarbetar både kärlek och aktivism – suveränt förmedlat i ett rasande kameraarbete. En film om en generations frustration och besvikelse över det samtida Iran.”

Melbourne  rate-arate-arate-arate-a+

Regi: Nima Javidi
Manus: Nima Javidi
I rollerna: Payam Maadi, Roshanak Gerami, Mani Haghighi, Negar Javaherian, Vida Javan m.fl.
Läng: 93

”I Nima Javidis debutfilm ger sig ett ungt par iväg på en resa till andra sidan jorden, men de kommer inte längre än till farstun. Bara ett par timmar innan flyget till Melbourne avgår råkar Amir och Sara ut för ett tragiskt missöde som ställer tillvaron på ända. Innanför Teheranlägenhetens väggar utspelar sig ett drama som är angeläget över hela världen.”

 

 

nahid_persson_sarvestani_melbourne

Intervju med Nahid Persson Sarvestani om tre iranska filmer: Today, I’m not angry och Melbourne

 

 

intervju_emmeli_bosse_melbourne

Emilie och Bosse om filmen Melbourne