The Keeping Room


The Keeping Room  rate-arate-arate-arate-a

Regi: Daniel Barber
Manus: Julia Hart
I rollerna: Brit Marling, Hailee Steinfeld, Sam Worthington, Muna Otaru
Längd: 95 min

En svart kvinna bär ved på huvudet där hon går på en grusväg. Hon går och går och går och går. Hon stannar när hon ser en stor svart hund sittandes mitt på grusvägen och stirra på henne. Hunden börjar skälla på henne. Kvinna skäller tillbaka. Hon får syn på en droska som står lite längre bort på grusvägen. Skräcken är märkbar i den svarta kvinnans ögon. Plötsligt kommer en vit kvinna ut från droskan och börjar springa. Därpå kommer en vit man ut från droskan och skjuter den springande vita kvinnan. Han knäpper sedan upp sin gylf. Den skräckslagna svarta kvinnan känner någon bakom sig och långsamt vänder hon sig mot mannen som står bakom henne. Men innan hon hinner vända sig helt så skjuter mannen henne i huvudet. Nästa scen står droskan och droskföraren i brand medan hästarna galopperar längs grusvägen. Så här börjar The Keeping Room. En av de absolut starkaste inledningssekvenserna som jag ha sett på länge.

Filmen utspelar sig under det amerikanska inbördeskriget då alla män sedan länge har försvunnit i kriget. Tre kvinnor, två systrar och deras svarta piga har barrikaderat sig i sitt hem och försöker leva vidare i den kaotiska och råa tillvaron. Situationen blir ännu värre och hotfullare när två nordstatare går lös under en våldtäkts- och plundringsturné. Vad göra? Rusta sig och försvara sig? Eller kanske krävs det något mer?

När den yngre systern blir sjuk och febrig, tar stora systern rollen som Shaherzad. Hon berättar för den yngre systern om Shaherzads list, Tusen och en natt, för att undvika avrättning som väntade henne på morgonen. Den stora systern tar hjälp av sagornas värld för att distrahera den yngre systern från hennes fysiska och psykiska smärta. Men när den tysta svarta slaven/pigan börjar berättar så är berättelsen från hennes egen smärtsamma verklighet. En verklighet som höjer kvinnornas fokus och kraft för att inte bara försvara sig utan även attackera. Men de måste vara listiga som Shaherzad för att undkomma männens våld.

The Keeping Room handlar om kvinnors sällan berättade situation och vardag under det amerikanska inbördeskriget. En gripande berättelse som genom Daniel Barbers skickliga regi, Martin Ruhns utsökta foto och förträffliga skådespeleri ger åskådaren en levande bild av kvinnornas fruktansvärda situation under detta krig. En påminnelse om kvinnors svåra situation i alla krig som just nu pågår runt om i världen.

Tyvärr har The Keeping Room inte svensk distribution. Men den visas 12,14 och 16 november på Stockholms filmfestival. Missa inte den!